SK RAN utvecklas och förbättras – men vi behöver fler att hjälpa till

Utveckla och förbättra!

Nu är vi inne på ett nytt år som kommer att tillbringa nya utmaningar både roligt och kanske inte så roligt. Som en idrottsförening söker vi alltid för att utveckla och förbättra oss och 2018 kommer att var en test för oss i SK RAN. Under det senaste året har jag själv njutit av utmaningen att utveckla och förbättra genom att sätta mig bakom skolbänken igen och jobba mot min andra universitetsexamen.

SKRAN simning och vattenpolo har också varit på en lång resa att utveckla och förbättra. Förra hösten började vi med fitnessgrupper för att bemöta det ökande behov att erbjuda simträning till ungdomar med andra målsättningar än att tävla. Detta är en växande trend och vi ska inte glömma att tävlingar är bara en del av hela idrotten. Ungdomar som vill elitsatsa i sin idrott ska ges möjlighet till denna, men så också ungdomar som satsa på annat ska vi ge en välgrundad idrottsträning att dem fortsätta med idrott för livet. Vattenpolo som har haft sin del av utmaningar under flera år, fortsätter att visa sig att var en av det starkaste ungdomslag i landet. I år träder vi in i Allsvenskan för att vidareutveckla spelarna och börja förbereda våra juniorer för det tuffa seniorspelet. SKRAN lägger allt fokus på simidrott och kommer inte längre vara aktiv i triathlon förutom var vår kunskap inom öppet vatten-simning är av nytta. Vi hoppas att kunna expandera i vår verksamhet inom öppet vatten under 2018, med flera medlemmar, mer träning i öppet vatten under sommaren, och även vår egen öppet vatten-tävling.

50m bassängen på Simhallsbadet stänger under 6 månader

Den 28 april kommer 50m bassängen på Simhallsbadet att stänga under en period av 6 månader för att göra nödvändiga renoveringar så att bassängen klarar sig till 2029. Det betyder att vi kommer mer eller mindre att simma/träna utomhus mellan den 1 maj – 7 november. Här har vi varit innan, 2007 stängde Simhallsbadet utan någon större förvarning. Vi kommer att göra det bästa av situationen för våra medlemmar och aktiv söker för olika lösningar att göra dessa sex månader till det bästa. Malmö stad har meddelat att det blir en av det utomhusbad som håller öppet under det sista 8 veckor av renoveringen – Lindängsbadet eller Rosengårdsbadet. Vi har en aktiv diskussion med Malmö stad angående var vi kommer att träna och har efterfrågat att Segevångsbadet stannar öppet fram till det är dags att flytta tillbaka till Simhallsbadet. Detta blev en bra lösning i 2007 och vi tror det kan vara bra även i år. En av nackdelarna med Segevångsbadet är att det saknar belysning, men vi hoppas att vi kan hitta en lösning. Jag är också tacksam att ta emot idéer eller kontakt angående hur vi kan få belysning på badet under den 8 veckor period vi kommer fortsätta ute.

Träningsavgifter för 2018 höjs

Under det senaste fem år har avgifter för träningsgrupper varit ungefär det samma. Men kostnader för att bedriva verksamheten har ökat hela tiden. Nu höjs avgifter för att bemöta de ökade kostnader som finns. Under 2018, kommer SKRAN att se över avgifterna för alla verksamheter för att sätta en mer rimlig och rättvis avgift på alla grupper/nivåer i föreningen. Meningen är att idrott ska inte var dyrt, men avgifterna måste reflektera verkligheten.

Vad menar vi med ökande kostnader som föreningen har?

Vi lever i en tid var det sätts mer press på professionalism inom idrottsföreningar. Medlemskap i föreningar har inte samma betydelse längre vilket har gjort att idrottsföreningar istället, anställer fler och fler personer att arbete med arbetsuppgifter som en gång i tiden var gjort av engagerade medlemmar. Detta kan ses som både positivt och negativt till den svensk idrottsrörelsen då mer professionalism gör att verksamheter har bättre kvalité, men den negativt blir att flera medlemmar väljer att inte engagera sig i föreningens arbete. Dessutom är det:

 • Högre kostnader att rekrytera, utveckla/utbilda och behålla simidrottstränare.
 • Startavgifter på tävlingar har ökad i kostnader.
 • Kostnader i samband med tävlingar har också ökat
 • Föreningsadministrationskostnader har ökat.

Finansiering av träning

Träningskostnader består av kostnaden att ha tränare på bassängkanten och bassänghyra för grupper som är mer än 50% vuxna över 25 år. Träningsavgiften som ni betalar till klubben går 100% till kostnader för din barns träning. Kostnaden av startavgifter och andra kostnader i samband med tävlingar är kostnader som är inte täckt av träningsavgiften. Figuren nedan visar hur många procent av träningskostnader täckts av träningsavgifter och bidrag från kommunen/staten per individuella simidrottare. Resten av pengar som behövs att täcka träningskostnader för varje idrott kommer från SK RANs övriga verksamheter som t.ex. simskolor för barn och vuxna, överskott från vuxencrawl och Segevångsbadet.

 • Träningsavgift – Avgifter som betalas två gånger per år.
 • Bidrag – Aktivitetsstöd som klubben får från Malmö stad och staten. Summan beräknas från det antalet ungdomar (4-25 år) som redovisas av tränare på alla aktiviteter.
 • Övrigt – Intäkter från SK RANs breddverksamhet, Segevångsbadet och andra verksamheter som klubben bedriver.

Hur vi kan jobba tillsammans

Simklubben Ran har en stark ekonomi, men kan utvecklas och förbättras att kunna erbjuda ännu mer till våra ungdomar och deras idrottsliga målsättningar. Idrottsföreningar har spelat en stor roll i mångas uppväxt och fortfarande har en stark påverkan på ungdomarnas liv. Det är inte så enkelt som att fråga efter mer pengar för att vår förening ska kunna utvecklas. Istället gäller det att få flera medlemmar och deras föräldrar att engagera sig i föreningen i olika roller att kunna hålla kostnader på en lägre nivå. Detta kan göras genom att dra in pengar från olika håll genom att starta egna tävlingar, sponsring av t.ex. profilkläder till aktiva, utrustning, utbildningar, läger, osv.

Medlemmar och föräldrar har också extra kostnader utöver träningen som t.ex. inköp av badkläder, kostnader till och från tävlingar, mat under tävlingar, osv. Både föreningen och idrottsfamiljen kan jobba tillsammans för att ge en bra idrottsupplevelse till ungdomarna. Tillsammans ska vi kunna arbeta att minska den ekonomiska bördan.

Tre sätt att du som föräldrar/medlem kan aktiv stödja SK RAN.

 • Gå med en av kommittéer och hjälpa organisera aktiviteter som både engagera och samla in pengar till föreningen. Det behövs folk att göra aktiviteter och aktiviteter för att engagera folk.
 • Utbilda dig till funktionär så att klubben kan arrangera egna inbjudningstävlingar som samla in pengar till SK RANs olika verksamheter. Lära dig hur eltidtagningen fungerar och hur arbetet inom tävlingssekretariatet går till.
 • Hjälp oss att expandera vårt nätverk med arbetet att söka nya samarbetspartner och sponsorer. Pengar i form av sponsring behövs alltid.

Två sätt att du som föräldrar/medlem kan passiv stödja SK RAN.

 • Bli medlem på Sponsorhuset och göra alla dina inköp på nätet via Sponsorhuset. Det finns över 600st nätbutik som ger en små kickback till SKRAN. Nästa gång du boka en semester, övernattning på hotell, köpa kläder, eller annat från nätet, kan ditt inköp ge en små procent tillbaka till SK RAN. Lägg till och aktivera Handla Smart på din webbläsare och nästa gång du t.ex. klicka intill Ellos, Aldibris, eller Apoteket, då kommer du veta hur mycket just den nätbutiken kommer att ge till SK RAN.
 • Varje år betalar Svenska Spel ut miljoner av kronor till idrottsföreningar. För att ta del av detta, måste föreningsmedlemmar koppla sin Svenska Spel konto till sina favoritföreningar. Har du en Svenska Spel konto kan du göra som det andra 80st i föreningen har gjort och koppla ditt konto till SK RAN. En små procent av varje spel du gör på Svenska Spel går till dem föreningar som du väljer. Oro dig inte, du kan fortfarande stödja din favoritfotbolls eller hockeylag samtidigt som du stödja SK RAN. Du kan lägga till upp till 3st föreningar.
 
Language »