Anmäl till simkurs
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Simklubben Ran
Vi lär Malmö simma

VATTENPOLO "Handboll i vattnet"

Vattenpolo är den största lagidrotten utav simidrotterna där spelarna tävlar i lag och möts i vattnet. I Simklubben RAN får polospelare möjlighet att genom idrotten växa och utvecklas mot sina individuella mål inom ett lag. Vattenpolon har en omväxlande och allsidig träning med övningar både på land och i vatten och beskrivs ofta som en mycket rolig simidrott.

 

VAD ÄR VATTENPOLO?

Vattenpolo är ett bollspel som spelas mellan två lag i en bassäng. En snabb och händelserik sport, rolig för ögat att skåda. Inte alltid så tuff som så många tycks tro. En sport som i mångt och mycket liknar handboll. Lagen består av sex utespelare, sex avbytare och en målvakt. Byten får ske när som helst under matchen som är 4 x 8 minuter effektiv tid.

Bassängen är olika stor beroende på om det är herrar eller damer som spelar, 30 x 20 meter respektive 25 x 17 meter. Bollen ser ungefär ut som en volleyboll och väger 400 – 450 gram.

 

Klicka här till Bokningssidan

 

Regler för Poolkampen (12 år & yngre)

 • Speltid: 7 min rullande tid.
 • Spelplan: Poolkampenplanen är 12,5m x 7,5m.
 • Hemmalag har ljusa mössor, bortalag har mörka mössor. Målvaktsmössor behövs ej utan alla spelare kan turas om att stå i mål.
 • Fyra spelare på plan från vardera lagen inklusive målvakt.
 • Endast en spelare får stå i målet. Spelaren som står i mål får fånga, hålla och passa bollen med två händer och boxa bollen.
 • Vid matchstart släpper spelledaren bollen i mitten av planen och lagen får simma om den. Lagen startar vid egen kortsida.
 • Bollen får endast fångas och hållas med en hand för alla spelare utom målvakten. Om bollen fångas eller hålls med två händer går den över till det andra laget.
 • Om bollen trycks ned under ytan döms frikast till andra laget.
 • Efter mål sker ett avkast från mittlinjen. Alla spelare ska då befinna sig på sin egen planhalva.
 • Frikast döms då en spelare blir attackerad (nedtryckt eller fasthållen), oavsett om denne håller i bollen eller ej.
 • Spelare får inte trycka ner, hålla fast eller hindra en spelare utan boll att förflytta sig. Spelare får inte skvätta vatten på en annan spelare. Dessa fel resulterar i en utvisning som innebär att spelaren måste ta sig till sitt eget hörn för att sedan få återvända till spelet när det egna laget tar bollen
 • Byten sker i eget hörn när som helst under matchen.

 

Kort om vattenpoloregler för erfarna spelare:

- Laget består av tretton spelare, sju i vattnet och sex avbytare.

- Hemmalaget har vita mössor, bortalaget blå.

- Speltid 4x8 minuter effektiv tid (= tid då spelet aktivt pågår), med två minuters paus mellan varje period.

- Bollen får endast kastas med en hand, tas bollen med två händer får motståndarlaget frikast. Målvakten får däremot ta bollen med två händer.

- Spelaren som har bollen kan räkna med att både bli doppad, fasthållen och nertryckt under vattnet eftersom reglerna tillåter det. Men en spelare utan boll får inte attackeras.

- Om man attackerar en spelare som ej håller bollen får motståndarlaget frikast, vid grövre fel kan man bli uppvisad.

- Frikast måste läggas av någon inom laget på en plats på planen där felet begicks eller på planen bakom denna plats.

- Frikast måste läggas direkt inom anfallande laget ( ca 3 sek ) annars går bollen över till det andra laget. Frikast kan man lägga antingen genom att passa till någon i egna laget eller genom att simma med bollen. Frikast kan skjutas direkt mot mål utanför 5m linjen.

- Uppvisad är man i 20 sekunder eller tills mål gjorts. Tar försvarande lag över kontrollen av bollen får utvisad spelare återinträda direkt från utvisning.

- Ett lag får bara ha bollen i 30 sekunder sedan måste skott på mål komma. Om skott ej kommer går bollen över till det andra laget

 

Spelplanen

Innanför 2 meterslinjen får en anfallande spelare inte befinna sig och ta emot en passning bakifrån (offside).

Målvakten är den spelare som får ta bollen med två händer samtidigt, och gå på botten om det är möjligt. Utanför 5 meters linjen är målvakten  som vilken utespelare som helst och får endast ta bollen med en hand

Fel inom 5 meterslinjen kan leda till straffkast och läggs på 5 meterslinjen.

Efter mål startas spelet av domaren när lagen befinner sig på varsin planhalva och bollen passas till en spelare till en annan inom anfallande lag.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Simklubben Ran, 17/06 15:32 
Simklubben Ran, 22/03 13:02 
Simklubben Ran, 18/03 11:08 
Simklubben Ran, 26/02 16:57 
 
Våra partners
Följ oss på sociala medier